blogЗАВИСИМОСТИ

Хазартна Зависимост ЛЕЧЕНИЕ

В статията Хазартна Зависимост ЛЕЧЕНИЕ, ще прочетете какво може да направите сами за да се излекувате и кога е наложително да потърсите специалист, преди да ви помогне. Сега прочетете статията за да разберете, че има лечение.

 

Какво е Хазартна Зависимост?

Според международния диагностичен  и статистически наръчник за психични разстройства (DSM-5), състоянието хазартна зависимост е в категорията психични заболявания.

Това се дължи на начина, по който хазартът влияе подобно на другите зависимости на центровете в мозъка, отговорни за възнаграждение и удоволствие.

 

Какво причинява пристрастяването към хазарт?

хазартна зависимост - лечение Когато имате хазартна зависимост, се включва определена част в мозъка, която става прекалено активна. Тази хиперактивна част от мозъка може да доведе до грешно мислене относно това занимание. Това кара хората, дори и след загуба на големи суми пари да продължават да играят.

Мозъка реагира на хазарта по същия начин, по който мозъкът на алкохолик реагира и го кара да пие. Колкото повече подхранвате навика си, толкова по-лошо ще стане.

 

Ако вие или ваш познат има зависимост от хазарт  обадете се  на 0879 85 90 58  сега за да получите подкрепа и информация за това до колко скоро може да получите лечение.

 

Самопомощ при проблем с хазарта

Вярно е, че интернет направи хазарта много по-достъпен и по-труден за отказване и лечение. Онлайн платформите за залагания работят денонощно и всеки може да има казино на своя смарт телефон, който държи в джоба или чантата си.

Сега искам да знаете, че спирането на хазартна зависимост чрез лечение и самопомощ е възможно!

Първата стъпка към преодоляване на зависимостта от хазарт е осъзнаването, че имате проблем. Необходима е огромна сила и смелост да го направите.

Много хора, вече го направиха и разбраха, че това е преодолим проблем.

 

Ето няколко тактики за самопомощ при проблем с хазарта:

Споделете с роднини и приятели. Споделете за вашата хазартна зависимост с най-близките си роднини и приятели. Самият акт на споделяне, означава че, вие сте започнали да осъзнавате това, което ви пречи и сте направили първата крачка – да споделите и да заявите, че имате проблем.

Не дръжте пари в себе си. Дайте на някой близък роднина да управлява личните ви финанси. По този начин няма да разполагате с излишни пари и да играете хазарт. Откажете се от дебитни и кредитни карти.

Създаване на нови приятелства. Не е лесно да получиш лечение на зависимост без подкрепа. Спрете да се виждате с вашите приятели, с които сте ходили да играете. Намерете нови приятели, които не посещават казина. Това може да са колеги от работа или позабравени приятели, с които не сте се виждали отдавна.

Посещавайте групови занимания. Такива могат да бъдат посещения на спортни танци, латино танци, народни танци и др. или просто се включете доброволно в някаква благотворителна кауза.

Намерете си хоби. Всяка друга дейност, която се асоциира с нещо приятно е възможно да замени вашата хазартна зависимост. Изберете да правите нещо приятно в свободното си време – бягане, колоездене, тренировка на открито, риболов, отборен спорт или др. което на вас ви харесва.

Спрете използването на интернет. Спрете интернета, както в къщи така и на мобилния телефон. По този начин няма да имате възможност да играете онлайн.

Управлявайте ежедневния стрес. Залагате ли, когато сте самотни или отегчени? Залагате ли след напрегнат ден на работа или училище? Хазартът може да бъде подходящо извинение за освобождаване от натрупания стрес. Но съществуват и по-подходящи и ефективни начини за справяне със стреса, като практикуване на йога, медитация, релаксация и др.

Говорете с човек, който е преодолял хазартна зависимост. Намерете човек, който вече е излекуван и го попитайте, какви стъпки и действия е предприел за да постигне лечение на хазартна зависимост.

Водете си дневник. Проучвания показват, че проблемното поведение обикновено се намалява с 20%, ако всеки път, когато имате желание пишете в дневник. Купете си тефтерче, което е достатъчно малко, за да го носите навсякъде. Всеки път, когато почувствате желание да залагате, извадете дневника. Запишете как се чувствате в този момент, кое ви кара да мислите, че искате да залагате и какво може да правите вместо това. Отделянето на време за писане прекъсва желанието за хазарт.

Ако вие или ваш познат има зависимост от хазарт обадете се на 0879 85 90 58  сега за да получите подкрепа и информация за това до колко скоро може да получите лечение.

Хазартна Зависимост ЛЕЧЕНИЕ

Въпреки, че зависимостта от хазарт е сериозно и потенциално опасно психично разстройство, то може да бъде лекувано с различни терапевтични методи:

НЛП Терапия – този метод е най- често използвания при хазартна зависимост, защото е много по-ефективен от другите. НЛП ви учи да вземате съзнателни решения за вашите навици и поведение. Така променяте живота си, а кой не би искал да има живот без зависимости?

Повече информация за това как НЛП Терапията помага, може да прочетете в статията „Хазартна Зависимост ЛЕЧЕНИЕ с НЛП

Когнитивно поведенческа терапия – търси негативното и песимистично мислене и се опитва да го замени с положителни мисли и поведение.

Групова терапия – членовете на групата обменят личен опит, стратегии за справяне и надежди за бъдещето.

Семейно консултиране – спомага за създаването на по-благоприятна домашна среда, благоприятстваща лечението на хазартна зависимост. Тази форма на консултиране също укрепва връзките между членовете на семейството, определя границите и възстановява доверието.

Много е важно е да се потърси помощ от добър специалист, защото повечето хазартно зависими може да имат – депресия, тревожност, зависимост от наркотици, алкохолна зависимост или друг психичен проблем, за който дори и не предполагат.

Колкото по-рано потърсите среща със специалист, толкова по-скоро ще се отървете от този вреден навик.

Ако статията „Хазартна Зависимост ЛЕЧЕНИЕ”, ви е харесала може да  натиснете  „Like”.

Благодаря Ви!

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
Info@nlptherapy.bg

Spread the love