blog

Наднормено Тегло – ЛЕЧЕНИЕ

За да бъде тялото здраво, всеки човек трябва да приема толкова калории, колкото е нужно на организма. Ако приемът им е в по-големи количества, те се превръщат в мазнини, които се складират в мастните депа.

Ако този процес се повтаря нееднократно, тогава започва наддаване на килограми и води до затлъстяване и поява на наднормено тегло. В Съединените американски щати са регистрирани и смъртни случаи в следствие от затлъстяването. Изследвания сочат, че 2/3 от американците са с наднормено тегло, а 1/3 се смятат за затлъстели.

Една от причините за нарастването на броя на случаите на хора с наднормено тегло в САЩ и в страните от Европа е изобилието от храни, които се предлагат в търговската мрежа и от ниската двигателна активност на населението. Особено опасно е затлъстяването в детска възраст, тъй като се регистрират все повече случаи с всеки изминал ден.

лечение на наднормено тегло

Какво е наднормено тегло?

Наднорменото тегло е свързано с натрупването на излишни мазнини в тялото. То може да доведе и до други заболявания като диабет и високо кръвно налягане. Затлъстяването се измерва чрез индекса на телесна маса (ИТМ). ИТМ е тясно свързан с процента на телесните мазнини. Той се използва при първична помощ за хора с наднормено тегло. Колкото по-голям ИТМ, толкова рискът от появата на здравословни проблеми е по-висок. Ако индексът е по-голям от 30, тогава човек е затлъстял.

ИТМ се използва за измерване на затлъстяването в тялото с оглед на теглото и ръста на човека. За целта е нужно да се посочи теглото на човек в килограми и височина в квадратни метри. За да бъде измерен ИТМ, теглото на човек в килограми трябва да се раздели на ръста му. Например ако жена тежи 75 кг. и е висока 1, 55 м2, тогава индексът на телесна маса е 31 и се смята за затлъстяване.

Това са показателите на индекса на телесната маса:

 • Болестно затлъстели = 40 или повече
 • Затлъстяване = 30 или по-голямо
 • Наднормено тегло = 25,0-29,9
 • Нормално тегло = 18,5-24,9

 

Видове лечения на наднормено тегло

Едно от първите неща, които човек трябва да направи, за да въведе индекса на телесната си маса в нормални граници, е да промени хранителния си режим и да повиши своята двигателна активност. Най-добрият начин е да се стартира с малки промени, за да бъдат постигнати трайни резултати.  Ето и някои прости правила:

 • Да се приемат по-малки порции от храна
 • Да се приемат по-здравословни храни
 • Да се увеличи двигателната активност
 • Да се избягват вредните храни
 • Да се четат повече материали за здравословното отслабване

 

Хранителен режим за сваляне на наднормено тегло

В хранителния режим трябва да се увеличи приемът на ниско енергийни храни и да се намали приемът на високо енергийни, преработени храни, бързи храни и на захарни изделия и напитки.

За воденето на здравословен режим на хранене се препоръчва всеки ден да се консумират разнообразни питателни храни:

 • различни видове зеленчуци, включително и бобови растения
 • плодове
 • зърнени храни, предимно висококачествени сортове зърнени влакна, пълнозърнести хлябове, ориз, ечемик, кускус, киноа, юфка, полента, овес
 • месо с ниски нива на мазнини, като: домашни птици, риба
 • яйца, тофу, ядки и семена
 • прясно мляко, кисело мляко, сирене с ниска масленост

При хранителния режим трябва да бъде увеличено количеството вода и да бъдат ограничени храни с добавена сол и захар и съдържащи наситени мазнини. Също така трябва да се ограничи приемът на алкохол. В борбата с наднорменото тегло вече някои ресторанти предоставят информация за съдържанието и количеството калории на порция в предложените от тях ястия.

Друго решение за борба с наднорменото тегло са лекарствените продукти. Те трябва да се използват в комбинация с хранителен режим и физическа активност. Този вид лекарства работят по отделно в три насоки:

 • потискат апетита
 • абсорбират количеството мазнини по време на храносмилането
 • намаляват количеството на мазнини

Важно е да се подчертае, че тези лекарства не са подходящи за всички хора и възрасти. Не се препоръчват за бременни жени, хора със сърдечни проблеми и хора с диабет. Преди да започне приемът на каквито и да било лекарствени средства, човек трябва да се консултира със специалисти. Лекарят сам трябва да прецени дали пациентът не може да отслабне само с упражнения и хранителен режим.

Последното решение за хора с индекс на телесна над 40 с болестно затлъстяване е хирургична намеса. Бариатричната хирургия помага на хората да променят начина, по който организмът им усвоява храната.  Но за да бъде взето такова важно решение, трябва консултация със специалист.

 

Видове бариатрични операции

В нашето съвремие по-голяма част от екипите, които извършват такива операции са специализирали в лапароскопската хирургия.  Тя се осъществява с помощта на инструменти и камера за ръководство на операцията. Този метод на провеждане на оперативното лечение са с минимално количество прорези, които по-бързо и по-безболезнено зарастват.  Също така този вид лапароскопски операции са с по-малко усложнения.

Ето и видовете операции:

 • Стомашен байпас

Стомашеният байпас представлява създаването на стомашна торбичка, която транспортира храната от нея към тънките черва.

 • Гастректомия на ръкава

Това е хирургична процедура на стомашния ръкав. Тя включва отстраняване на по-голямата част от стомаха, оставяйки част от горната част на стомаха.

 • Билиопанкреатична диверсия с дуоденален превключвател

Тази процедура представлява намаляване на размера на стомаха и изграждане на заобиколен  път на храната на част от тънките черва, с цел да се абсорбират по-малко калории.

 • Стомашен балон

Това е стомашен балон, поставен в стомаха без разрези. Процедурата е свързана с краткосрочна загуба на тегло.

Не съществува „вълшебна пръчица“, с която човек да се справи със затлъстяването. Борбата с наднорменото тегло е предизвикателство, но едно от предимствата на днешното общество е наличието на групи за взаимопомощ. Тези групи помагат за емоционалната подкрепа, която е изключително важна за успеха на справянето с наднорменото тегло.  В този процес е важно човек да има подкрепа от всички страни в своя живот и надежда, че ще успее.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879859058
Info@nlptherapy.bg

 

Източници:

 1. https://www.emedicinehealth.com/obesity/article_em.htm
 2. https://www.bhf.org.uk/informationsupport/risk-factors/your-weight-and-heart-disease
 3. https://www.healthdirect.gov.au/obesity-treatments
 4. https://www.healthdirect.gov.au/obesity-and-diet
 5. https://www.geisinger.org/patient-care/conditions-treatments-specialty/bariatric-surgery

 

Spread the love

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *