blogДРУГИ

Пречистване на черния дроб

Какво трябва да знаем за черния дроб?

Токсичните вещества са навсякъде около нас. Те не могат да бъдат избегнати, защото навлизат в човешкото тяло чрез въздуха, храната и водата. Излизането навън води до поемането на замърсен въздух, който постъпва в нашето тяло от околната среда чрез белите дробове.

Едно от предимствата на човешкия организъм е, че притежава орган, който може да чисти организма от тези вещества  и това е черният дроб. Някои учени използват термина детоксикатор.

Пречистване на черния дроб

С негова помощ организмът извършва обмяната на веществата; унищожава инфекциите, които попадат в тялото; съхранява се енергия в тялото; разграждат се разнообразни лекарствени продукти, регулират се хормоните в организма.

Много хора си мислят, че могат да подпомогнат очистителните процеси със спирането на приема на голямо количество алкохол и нездравословни храни. Но чернодробните заболявания не биха могли да изчезнат само след смяната на режима на хранене.

Важно е да се знае, че пречистването на детоксикатора на тялото се случва постепенно. Това може да е свързано с поетапното постене или с консумирането на течности в определен период от време. Наложително е да се направи определена диета с прием на конкретни храни в комбинация с билкови чайове.

В медицината не съществува лекарствен продукт или лечение, което да премахне токсините от черния дроб и да направи организма по-здрав. Един от начините е пречистваща диета, която води до отбягването на прием от храни, които са допълнително преработени – съдържащи рафинирана захар и твърди мазнини. Този вид храни са високо калорични с малка доза хранителни вещества. Но в диетите от този вид могат да не бъдат включвани храни, които са противопоказни за организма – яйца, млечни продукти, фъстъци, глутен.

Все още няма утвърден лекарствен продукт за пречистване на черния дроб, но съществуват определени храни и билкови продукти, които подпомагат естественото почистване и изхвърляне на токсини от организма.

Съвети за пречистване на черния дроб

 • Да се спре консумацията на продукти, които имат в състава си ГМО
 • Да бъдат елиминирани много преработени храни, които в състава си имат хидрогенирани масла или трансмазнини от режима на хранене.
 • Ежедневната диета да съдържа храни, богати на фибри.
 • Да бъде ограничен приемът на захар, алкохол и кофеин.
 • Да бъдат използвани естествени продукти за коса и кожа, тъй като химичната основа на подобни продукти попада в черния дроб и затруднява работата му при детоксикация.
 • Да се пие повече вода, тъй като тя помага за разреждането на токсините в организма. Но водата трябва да е филтрирана без съдържание на замърсители.
 • Да не се вземат лекарствени препарати, тъй като се повишават чернодробните ензими в организма и може да доведе до бъбречна недостатъчност.
 • Да се намалят килограмите чрез диета. Ако е претоварен или запушен, той няма да изпълнява метаболитната си функция правилно.
 • Да бъде предизвикано потене в организма чрез спорт, тъй като потта помага на тялото да се освободи от токсините през кожата.
 • Смехът е естествен очистител – добрият смях засилва циркулацията на кръвта и подобрява неговата работа.

Билки, подправки и храни, които подпомагат работата на черния дроб

 1. Боров Прашец с билката Кадзу

В източната медицина билката кадзу се слави за една от 50-те най-лечебни билки в света. Тя се използва за бърза детоксикация на черния дроб, защото защитава и възстановява клетките и действа като антиоксидант и детоксикант неутрализирайки свободните радикали и токсини.

За повече информация относно този прекрасен продукт може да се обадите сега на телефон 0879859058

Полезна информация за Боровия прашец може да прочетете в статията – Боров Прашец Състав

 1. Бял трън (силибин)

Билката бял трън съдържа съединението силимарин. Тя помага за работата на черния дроб и лекува чернодробни заболявания.

 1. Зелен чай

Необходимо е да се консумира като чай, а не като екстракт, тъй като екстрактът би повлиял в отрицателна посока на черния дроб. Това растение съдържа катехини, които се борят със свободните радикали.

 1. Куркума

Подправката съдържа полезни съставки, които влияят положително на организма. Но една от нейните съставки помага за отделянето на токсините от ензимите и възстановяването на клетките в черния дроб. Чрез нея се детоксикират и металите в тялото и се подобрява работата на жлъчката.

 1. Зеленчуци
 • Кръстоцветни зеленчуци

Броколите и карфиола са изключително полезни. Те са от семейство кръстоцветни и съдържат глюкозинолат. Тъй като в техния състав има хлорофил, те помагат за отвеждането на токсините от кръвта и неутрализират тежките метали. Глюкозинолат се съдържа също и в хряна.

 • Чесън

Той съдържа съставката селен. Също така ензимите в неговия състав са в помощ на организма при отделянето на токсини от тялото.

 • Моркови

Бета-каротинът и флавоноидите поддържат и стимулират работата на черния дроб. Зеленчуците, които съдържат в голямо количество тези съставки, са морковите.
Също така те съдържат и витамин А, предотвратяващ чернодробните заболявания.

 • Цвекло

Цвеклото е пръв помощник на черния дроб при извеждане на вредните вещества в организма. Неговите съставки помагат за разграждането на токсичните отпадъци и за прочистването на кръвта. Чрез приема на цвекло се стимулират жлъчния поток и ензимната активност.

 1. Плодове
 • Цитрусови плодове

Цитрусовите плодове, като лимоните, портокалите, грейпфрутите и лайма са изключително полезни. Тези плодове произвеждат детоксикиращи ензими, които отхвърлят замърсителите.

 • Ябълки

Пектинът в ябълките е химикал, подпомагащ очистването на храносмилателния тракт от токсини. Така се подобрява работата на черния дроб, а с него и останалите части в тялото.

 1. Орехите

Съдържанието на аминокиселината аргинин в ореховите ядки подпомага производството на амоняк, който действа с детоксикиращ ефект. Те съдържат и глутатион и омега-3 мастни киселини.

 1. Авокадо

Авокадото е друг полезен продукт, като орехите. Както и орехите, той съдържа съединението  глутатион, помагащо да се освободят токсините от тялото. Също така е полезна суперхрана, която пречиства артериите от наслагвания и запушвания.

Това бяха най-важните природни  билки и храни, които могат да ви помогнат за пречистване на черния дроб.

Ако желаете да поръчате или да получите още безплатна информация относно природния продукт Боров Прашец с билката кадзу може да го направите на телефон – 0879859058

 

Източници:

 1. https://www.myliverexam.com/en/detoxification-some-food-to-cleanse-your-liver/
 2. https://www.fishertitus.org/health/what-foods-cleanse-your-liver
 3. https://www.webmd.com/digestive-disorders/liver-detox#1

Spread the love

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *